Aanval

DoorPatrick (beheerder)

jan 25, 2023

Bij de aanval is met name de timing erg lastig aan te leren. Dat is vooral een gevoel dat door veel oefenen aangeleerd moet worden. Natuurlijk is de aanloop ook erg belangrijk. Pas wanneer de voorwaartse snelheid omgezet kan worden in opwaartse snelheid, is de aanloop pas echt zinvol. De aanloop begint achter de 3-meterlijn. Kijk naar de bal, druk op de rechtervoet.

Bij rechtshandigen: korte pas met links, rempas met rechts, aansluitpas met links. Bij linkshandigen precies andersom. De armen zijn (bij de rempas) gebogen achter het lichaam, gelijk met de armzwaai naar voren wordt met beide benen afgezet.

De rechtshandige aanvaller start bij een aanval op positie 4 iets buiten het veld en vanaf de 3 meter lijn. Een aanval op positie 2 wordt gestart op ongeveer een halve meter binnen het veld, ook achter de 3 meter lijn. De aanloop is nu recht, waarbij de tweede pas iets naar rechts is.

Bij een linkshandige aanvaller zijn de startpunten en de aanloop omgekeerd aan die van de rechtshandige aanvaller. Op positie 2 wordt van schuin buiten het veld aangelopen en op positie 4 recht.

Drie meter aanval

De 3 meter aanval is meer zwevend dan de normale aanval voor het net. De oriëntatie is moeilijker. Je maakt bij de 3 meter aanval geen echte rempas, het is meer zweven.

Prikbal/tactische bal

Normale armswing en op het laatste moment de armbeweging zeer snel afremmen. Elleboog licht gebogen. De vingertoppen en top van de duim volledig contact met de bal. Polsactie ontspannen (+ langzaam).

VIDEO Aanval